Gulvafslibning – bør jeg gøre det selv?

Har du er værelse, der trænger til et nyt look? En ny farve på væggene er måske en idé. Eller også skulle man lave en ny vindueskarm. Skifte stikkontakterne. Men der er også en anden mulighed – nemlig gulvafslibning.

Gulvafslibning er en af de billigste måde at kvikke et gammelt værelse op på. Et værelse med ny afslebet gulv vil kunne få et helt nyt look, og måske du bare vil være tilfreds der. Med en god indsats, vil du kunne klare hele jobbet på en weekend og det endda lakering inkluderet. Ikke så dårlig en måde at bruge en weekend på. Det er dog ikke noget man bare lige kaster sig over, da det er et specielt job og kræver at man ved hvad man laver. Ofte må gør-det-selv folk, have gjort det om igen, fordi den lejede maskine havde skæv valse, eller andre fejl. Og så kommer man ikke langt. Derudover står de med et pokkers svineri, da afslibning af gulvbrædder støver enormt meget. Så der vil være et omfattende rengøringsarbejde bagefter.

shutterstock_166099589

Kan man overhovedet gøre det selv?

Man kan godt afslibe et trægulv selv, men som sagt kræver det en masse forberedelse, og at man ikke har ti tommelfingre. Generelt kan det ikke anbefales at give sig i kast med det selv. Men hvis man virkelig ønsker det, kan man leje det fornødne materiel hos en farvehandel eller lokale byggemarkeder. Uheldigvis bærer disse maskiner ofte præg af at det ikke er fagfolk, der har benyttet dem, så de kan derfor have en masse skavanker og fejl. Det vil gøre arbejdet yderst besværligt, da selv ikke verdens bedste gulvmand kan lave et ordentligt resultat hvis gulvsliberen har skæv valse. Spørg enhver fagmand og han vil sige det samme.

skaermbillede-2016-10-04-kl-12-20-19

Sådan udføres en effektiv gulvafslibning

Først og fremmest, skal det anbefales at man kun gør dette i dagtimerne, da det larmer helt utroligt meget. Tænk på dine naboer.

Sørg for at rummet er ryddet og så tomt som muligt. Afdæk alt med plast så vidt muligt, hvilket vil gære oprydning og rengøring langt nemmere for dig selv. Hvis der stikker søm op af brædderne, så sørg for at disse bankes ned, da et søm eller lign, kan beskadige valsen.

Nu kan ud begynde med den grove afslibning, hvor du sliber diagonalt med grovkornet sandpapir. Vær sikker på at du benytter den rigtige grovhed. Dette afhænger af overfladebehandlingen og gulvets tilstand. Prøv dig frem. Hvis du ikke får slebet helt ned i træer, så påsæt noget grovere papir.

Når det grove arbejde er udført, fortsætter du med et finere sandpapir, mens du sørger for at resultatet bliver glat og jævnt. Hold konstant maskinen i bevægelse og udgå at overlappe.

Til sidst benyttes det helt fine sandpapir, så gulvet er helt galt og fint. Til hjørnerne bruges den runde kantsliber maskine. Fremgangsmåden er den samme som resten af rummet. Først det grove, så det finere og til sidst det helt fine.

Nu er tiden kommet til at rengøre og forsegle dit gulv. Til dette benytter du en olie, voks eller lignende gulvbehandling efter eget ønske. Husk at starte i det fjerneste hjørne og arbejd dig hen mod døren. Lad så gulvet tørre natten over.

Professionelt arbejde

Sådan kan man altså gøre det, men som sagt kan resultatet lade meget tilbage at ønske. Hvis du hellere vil have en professionel til at gøre arbejdet, kan du finde et godt tilbud med et klik her. Så er du helt sikker på at arbejdet er udført tilfredsstillende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *