Vælg de rigtige højttalere til din hjemmebiograf

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen

Valg af højttalere til stuen eller hjemmebiografen kan være lidt af et mareridt, og mange af os kan også føle, at vi famler lidt i blinde. Ofte kan man også befinde sig i det klassiske dilemma, hvor han gerne vil have store potente højttalere, mens hun hellere ser små diskrete højttalere, der kan placeres i reolen. Som oftest vil det være en god ide at tage imod råd og vejledning fra en fagmand og/eller ekspedient i butikken, der som regel ved langt mere om emnet, end du og jeg nogen sinde kommer til.

Det skader dog ikke at gøre sit hjemmearbejde, og heldigvis findes der masser af information og tests på nettet, som man kan kigge nærmere på. Den nemmeste fremgangsmåde er nok at udse sig et eller flere oplagt højttalersystemer, og derefter gå hjem og undersøge nærmere omkring anmeldelser og andres erfaringer med netop disse produkter.

Fronthøjttalerne er de vigtigste i dit højttaler-system

Førhen bestod et sæt højttalere af to enheder, som leverede almindelig stereolyd. Sådan er det som oftest ikke mere, idet de fleste – i hvert fald til hjemmebiografen – foretrækker surroundlyd, som giver en bedre og mere levende filmoplevelse. Her kræves der som regel en del flere højttalere, og det mest almindelige er fem eller seks enheder.

Fronthøjttalerne er de vigtigste højttalere, for det er her hovedparten af lyden kommer fra. Det er næsten udelukkende dem, der er i anvendelse til gengivelse af musikken, og det gælder både ved film og ikke mindst decideret musik-lytning. Derfor betaler det sig at ofre ekstra meget her, hvis du køber højttalerne som særskilte enheder. De placeres på hver side af TV’et, akkurat som det ville være tilfældet med almindelige stereohøjttalere.

Højtalere til hjemmebiograf

Hvis der ikke ligefrem er tale om meget store fronthøjttalere, vil du som regel have gavn af en subwoofer. Den står for de helt dybe toner, og tilføjer dermed ekstra effekt til oplevelsen, når der for eksempel sker eksplosioner og andre voldsomme ting i filmen. Det menneskelige øre kan ikke retningsbestemme de helt dybe toner, så subwoferens placering er ret ligegyldig, og det letter indretningen af stuen. Bare stil den der, hvor der er plads.

Center- og baghøjttalere tilføjer rumlighed i lydbilledet

Centerhøjttaleren skal helst placeres umiddelbart over eller under TV-skærmen, for det er den, der primært gengiver lyden, når der er personer, der taler sammen. Når skuespilleren åbner munden, skal du helst opleve, at lyden så også kommer fra skuespilleren, og ikke ovre fra et fjernt hjørne i stuen. Det vil kunne spolere oplevelsen fuldstændigt.

Baghøjttalerne i dit surroundsystem er de mindst vigtige, og her kan man som regel nøjes med helt små højttalere. De skal ikke spille særligt højt, men tilføjer kun en smule lyd til det samlede lydbillede, når der skal skabes en illusion af, at der foregår noget bag ved dig. Selv om det er ganske små lyde, der kommer fra disse højttalere, er effekten som regel rigtig stor for den samlede oplevelse. Baghøjttalerne må gerne være hævet godt op i ørehøje eller endnu højere – eventuelt monteret på væggen.

Højtalere til hjemmebiografen

Trådløse højttalere gør installationen lettere

Hvad enten du bruger højttalere i stuen eller på farten, integreres den trådløse teknologi i stigende grad i højttalerprodukterne. Til surround-systemer er den trådløse teknologi eksempelvis oplagt til baghøjttalerne, der ellers vil kræve en masse ledning, som både er besværlig at sætte op, og som heller ikke ligefrem pynter i stuen. I det hele taget gider vi ikke længere ledninger, hvis vi kan undgå dem, og overfører hellere data via Wifi, Bluetooth eller anden trådløs teknologi.

Trådløs forbindelse kan også lette installationen, hvis du ønsker at få lyd ud i andre af husets rum. Med trådløs teknologi er det en smal sag at sætte et par ekstra højttalere op i eksempelvis køkkenet, så der kan være dejlig musik til madlavningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *