3 gode tips til indeklima-venlig indretning

Når du indretter din bolig, så er det vigtigt, at du også husker på indeklimaet, da det trods alt opholder dig i hjemmet mange timer hver dag. I denne artikel giver vi dig tre tips til gode indeklimaløsninger til din indretning.

Drop brænde-pejsen, køb en biopejs.

Det er efterhånden alment kendt, at en pejs kan være særdeles sundhedsskadelig at have tændt i hjemmet, hvis udluftningen ikke er tilstrækkelig eller hvis der fyres med forkert brænde.

Hvis du vil være på den sikre side og stadig gerne vil ligge og varme dig foran en varm pejs om aftenen, så bør du investere i en biopejs i stedet for en almindelig pejs.

En biopejs udleder ikke sod og andre skadelig stoffer. Forbrændingen i en biopejs udleder udelukkende CO2 og vanddampe, hvilket er uskadeligt for mennesker.

En biopejs har således heller ikke brug for en skorsten, da den hverken udleder røg eller aske. Biopejse fås i mange formen, også som indbygning, så du kan få den til at ligne en almindelig pejs.

Det er vigtigt, når du køber en biopejs, at du ikke køber den billigste du kan finde. Sikkerhed er nemlig noget man skal tage seriøst, når man arbejder med biopejse, da brændslet bioethanol er en meget brændbar væske, som nemt kan antænde og komme på huden, hvis man ikke passer ordentligt på eller anvender en biopejs der ikke har de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

luksuspejse.dk finder du er større udvalg af kvalitets-biopejse, som alle lever op til sikkerhedstandarderne og som ydermere kan tændes via en fjernbetjening, så du aldrig skal i kontakt med ild og bioethanol på samme tid.

Indretning med levende lys

Tændte stearinlys forbindes med hygge og livskvalitet, men det er en dårlig ide at indrette dit hjem med alt for mange stearinlys. Tændte stearinlys udsender nemlig rigtig mange skadelige sodpartikler i rummet, og disse sætter sig på vægge, gardiner og i dine lunger.

Det betyder, at det faktisk kan være bedre for luftvejene at løbe en tur på H.C. Andersens Boulevard i København (Danmarks mest forurenede vej) end at samles om stearinlysets skær hjemme i stuen. Men ikke desto mindre tænder over halvdelen af os levende lys hver dag om vinteren, mens hver fjerde har tændte stearinlys en-tre dage om ugen.

Især, hvis tændte stearinlys står i træk, og flammen blafrer dannes der sundhedsskadelige partikler. Sodpartiklerne er simpelthen så små, at de kan trænge gennem lungerne, og ind i kroppen, hvor de blandt andet kan være årsag til kræft.

Derfor kan det betale sig at tænke sig om en ekstra gang, inden der købes levende lys til næste hyggeaften med familien. Efterhånden er der også kommet en del alternative produkter, i stedet for de skadelige stearinlys, på markedet. Soyalys, støbt af GMO-fri soyavoks udvundet af soyabønneolie er en af dem. Soyalyset udleder 100 gange færre partikler end det traditionelle stearinlys. Mange, der lider af astma bliver dårlige, når de træder ind i et rum med mange stearinlys, men det har vist sig, at flere astmapatienter rent faktisk kan tåle soyalys.

Indret hjemmet med glatte gulve frem for gulvtæpper

Gulvtæpper hygger og dæmper støj, men de er ikke særlig indeklimavenlige. Gulvtæpper kan indeholde meget pollen, almindeligt støv, allergener fra husdyr og husstøvmider. Og et gulvtæppe vil altid være vanskeligt at gøre rent efter lugt og pletter fra f.eks. kattetis eller hundelort. Mange katte er også glade for at kradse gulvtæppet.

Så hvis det er muligt er det bedst helt at fjerne gulvtæppet. Astma-Allergi Forbundet anbefaler da også glatte overflader til gulvene i stedet for gulvtæpper.

Glatte gulve anbefales, fordi de bl.a. er lettere at gøre rene og giver et friskere hjem. Du får nemmere alt støvet med op, når du støvsuger. Hvis du f.eks. har kat, eller det er midt i pollensæsonen, kan der nemt gemme sig generende partikler som kattehår eller pollen i gulvtæppet.

Glatte gulve er mere hygiejniske. De er nemmere at rense, hvis man f.eks. har spildt rødvin. Samtidig er det også meget nemmere at få øje på støv og snavs på glatte gulve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *