De flotte eksotiske palmer til haven kan sagtens klare frost og kulde

Frostsikre palmer er et hit i danske haver. Særligt omkring terrassen kan palmer give en eksotisk sydlandsk stemning, som man ikke umiddelbart skulle tro var muligt under vores køligt himmelstrøg. Der findes faktisk flere sorter, som kan klare de danske vinterkulde. Særlig hårdfør er hørpalmen, hvis latinske navn er trachycarpus fortunei.

De hårdføre sorter af palmer stammer typisk fra højtliggende egne i Himalaya, Mexico og Andesbjergene, hvor de klimatiske forhold er meget barske. Selvom palmerne kan overvintre i danmark, vil det være en god ide at vælge en placering i haven som er mest mulig beskyttet for vind og kulde, f.eks. ved terrassen, hvor omkransende hække og hegn kan skabe læ og minimere frostskader. Det vil også være en god ide, at pakke palmerne ind om vinteren med kokusmåtter eller lignende.

Hårdføre palmer, som kan klare sig i det danske klima kan købes i de fleste planteskoler, men også i butikker som bilka, Bauhaus og Ikea kan man være heldig, at finde palmer til haven. Palmer stiller ikke de store krav til jordbundsforholdende i haven. Det er heller ikke nødvendigt at give speciel gødning. Almindelig NPK gødning (alm. havegødning med kvælstof, fosfor og kalium) kan sagtens anvendes i begrænsede mængder for at fremme væksten, men det er ikke essentielt for at palmerne kan trives hvis de er plantet direkte i jorden. Hvis de derimod er plantet i potter vil det være en god ide at give et tilskud af gødning, men pas på ikke at overdosere. Hellere give lidt gødning ofte, end store mængder på en gang. Hvis palmerne er plantet i potter kan det være nemmere at dosere gødningen hvis man anvender flydende gødning, som nemt kan opblandes i vandkanden med vand.

Hvis palmerne er plantet i potter vil det være en god ide at omplante palmerne hvert 2-3 år, eller når rødderne når ud af drænhullerne i potten. Ved omplantning kan man sagtens anvende almindelig pottemuld, som kan købes i havecentret eller byggemarkedet. Man kan også blande sin egen jord af kompost og jord fra køkkenhaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *