Fjern radiatorerne og skab plads til møblerne

Der er mange forhold, der skal tages hensyn til i forbindelse med indretningen af boligen. Her tænker jeg ikke på stilarter og forskellig smag, men i højere grad på de fysiske forhold, som boligen har. Vinduer, døre, radiatorer m.m. skaber begrænsninger, eller man kan kalde det udfordringer, i forhold til indretningen af de forskellige rum. De enkelte rums fysiske funktion er også nødvendigt at tage med i beregningerne. Eksempelvis har et soveværelse som navnet antyder en funktion, som skal vær i fokus når der lægges planer for indretningen i forhold til møbleringen. Der skal tænkes på de forholdsmæssige proportioner af rummet, adgangsveje, lysindfald m.m.. Rummene skal altså ikke bare se godt ud. De skal også skabe en praktisk og brugbar ramme for de mennesker, som skal bo og opholde sig i boligen.

Et tilbagevendende og irriterende element for indretningen er radiatorer i boligen. De tjener naturligvis et praktisk formål, men mange huse har en overflod af radiatorer fra en tid, hvor vinduerne var med med enkeltglas og isoleringen var mangelfuld. Efterhånden har de fleste boligejere fået foretaget efterisoleringer og skiftet de gamle vinduer med nye moderne og energieffektive vinduer. De udførte energiforbedringer skaber mulighed for at reducere i antallet af radiatorer og måske også udskifte de største gamle støbejerns-skrumler med nye moderne radiatorer, som fylder mindre i rummene og er nemmere at møblere op ad.
Hvis der i forbindelse med en renovering er blevet lagt gulvvarme, kan det endda være muligt helt at slippe af med alle radiatorer. Rådet må derfor være: Fjern overflødige radiatorer og opnå friere rammer for indretningen af boligen. Skift eventuelt termostaterne i de tilbageværende radiatorer til moderne elektroniske termostater med intelligent styring. På den måde kan der både opnås en økonomisk besparelse og en mere effektiv udnyttelse af varmesystemet. Se f.eks. Danfoss Living Connect, som er en ny type termostat med elektronisk styring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *