Guide til boligindretning – Sådan indretter du soveværelset

Soveværelset er det rum i boligen, som man opholder sig flest timer i. Derfor bør soveværelset have ligeså meget opmærksomhed i forhold til design og indretning, som køkkenet, badeværelset og stuen traditionelt får.

Inden man lægger sig fast på et bestemt design, eller en bestemt indretning, bør man tænke over, at soveværelset først og fremmest skal udfylde en praktisk funktion, men at et vellykket designet også har en stor betydning i forhold til oplevelsen af velvære.
Hvad der kendetegner et vellykket design er som bekendt et relativt begreb. Hvad der opleves godt eller vellykket for mig, kan opleves anderledes fra en andens synspunkt.

Der er dog visse faktorer, når det handler om boligindretning, som altid er tilstede, uanset hvad rummet skal bruges til.

Der findes nogle grundlæggende parametre, som et rum skal have, for at det er komfortabelt og opleves beboeligt.

1. Rummets proportioner

Proportionerne er altid vigtige inden for boligindretning og designområdet.
Enhvert rum, hvor mennesker opholder sig skal være indrettet og møbleret med tanke på de forholdsmæssige proportioner. F.eks. størrelse og placering af møbler i forhold til rummets størrelse. Proportioner er derfor ekstremt vigtige i ethvert design.

Et hvert 3 dimensionelt objekt har egenskaber såsom længde, bredde og højde. Disse 3 skal være i overensstemmelse med den menneskelige krop – vi kalder det et “forholdsmæssig” design.

Som eksempel kan nævnes et håndtag på et skab, som skal have sådanne dimensioner, at vores fingre kan holde ordentligt fast og let åbne skabet. En stols sæde skal have en udformning, så vi kan sidde komfortabelt.

Dimensionerne af stolen afhænger også af hvilken brug stolen er tiltænkt.
En stol i venteværelset hos lægen vil være anderledes end hjemme i stuen.

Proportionerne spiller altså en stor rolle og derfor er det vigtigt at have med i overvejelserne ved indretningen af dit soveværelse.

Vælg møblement, som passer til den praktiske funktion de skal have i soveværelset og som passer i størrelsen til rummet. Hvis der f.eks ikke rigtigt er plads til sengeborde, så undlad evt. at have sengeborde for ikke at overfylde rummet.

2. Det bedste lys er naturligt lys

Der er ikke noget rigtig godt alternativ til naturligt lys. Solen er den stærkeste lyskilde og har stor indvirkning på humøret og vores psyke generelt.

Naturligt lys kan trænge op til 7 meter ind i et rum. Ved at møblere hensigtsmæssigt kan dagslyset trænge helt ind i rummet.

3.Ventilationen af soveværelset

Det er vigtigt at have et vindue som kan åbnes, så der dagligt kan luftes ud for at reducere fugt og risiko for skimmelsvampe i soveværelset. Det er også godt at have en friskluftsventil i soveværelset for at sikre frisk luft udefra.

4. Kortlæg bevægelsesmønstrene i soveværelset:

Et hvert soveværelse har visse indgangs og udgangssteder.

a) Indgang til soveværelset

b) Udgang til altan / terrasse.

c) Udgang til badeværelse / walk in closet

d) Udgang til baghaven (hvis i stueetagen)

Hvis vi trækker en imaginær linie fra indgangen til alle udgange, så bør adgangsvejene ideelt set ikke være afskåret af møblement.

5. Valg af udstyr – lamper – møbler:

a) For det første er det vigtigt med en god belysning. Dette omfatter grundbelysning samt dekorativ belysning eller spot belysning af ting i rummet, som man ønsker at rette opmærksomheden mod.

b) Det er vigtigt, at vælge møblement, som hæver komfortniveauet i hverdagen. Møblementet skal give mulighed for aflægningsplads til tøj, tasker m.m.

c) Brug materialer, der er lette at rengøre og vedligeholde. På den måde reduceres mængden af støv til gavn for helbreddet og nattesøvnen.
Du kan for eksempel lægge et trægulv, som er nemt at vaske og holde rent.

Du kan bruge et boligindretnings-program på computeren, så du ikke behøves flytte rundt på de tunge møbler, før du har lavet den endelige plan. Læs mere her: Boligindretning med gratis program

4 comments for “Guide til boligindretning – Sådan indretter du soveværelset

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *