Hvilken stil har dit hjem?

Det kan være lidt abstrakt at tale om stil – både når det gælder ens påklædning og ens hjem. Helt konkrete ting kan dog være med til at præge boligindretningen i en bestemt stil, hvis du vel og mærke er konsekvent med at følge de samme principper i hele boligen.
I et forsøg på at konkretisere det lidt diffuse begreb stil, kan du tænke på din boligindretning i forskellige kategorier:

Udgangspunktet, dvs. boligtypen – en moderne bolig, en gammel bolig, en herskabelig bolig osv. En lejlighed med stuk eller en murermestervilla med sprossede vinduer giver i sig selv et mere romantisk udtryk, mens f.eks. en lejlighed i et nyt boligbyggeri ofte vil udtrykke en mere moderne bolig. Ønsker du eksempelvis en moderne indretning kræver det lidt mere i en af de nævnte ’romantiske’ boligtyper, mens der ikke skal meget til i en i forvejen moderne boligtype. Ønsker du et mix af både moderne og gamle ting, skal du være opmærksom på, at der skal flere moderne ting til at opveje det romantiske i en romantisk bolig, mens det modsatte naturligvis er tilfældet i en moderne bolig. Få moderne ting i en moderne bolig gør således hurtigt stilen moderne, mens det kræver flere romantiske ting for at give den moderne bolig et romantisk præg.

Den grundlæggende indretning, dvs. vægfarve, møbler, gulv osv., altså de ting i indretningen, der danner grundlag for resten af indretningen. Grundlæggende indretningselementer som gulvet, vægfarven eller sofaen kan enten være neutrale eller med til at skabe stilen. Det neutrale ligger i farven og designet – hvide vægge og bøgeparket er klassiske neutrale elementer i den grundlæggende indretning i mange hjem. Med udgangspunkt i dette kan du nemt indrette i næsten en hvilken som helst stil uden at ændre på det grundlæggende. Vælger du derimod at male væggen i en kraftig farve eller købe en blomstret sofa, vil disse grundlæggende elementer være med til at danne stilen i en hjem.

Dekorationen, dvs. puder, potteplanter, malerier osv. – de ting, der nemt kan skiftes ud, er de elementer i indretningen, der oftest udgør den største del af stilen. Det handler om at vælge objekter og farver inden for den stilart, du ønsker i dit hjem – uagtet om det følger den sidste nye tendens inden for indretning eller ej. Stil handler om at gøre noget konsekvent og det gælder især dekorationen. Ønsker du f.eks. en rustik/landelig stil, kan det være problematisk at købe ultramoderne puder i en kraftig neongrøn farve, ligesom rigt ornamenterede lysestager sjældent fremmer den moderne og minimalistiske stil. Medmindre du ønsker bevidst at blande to eller flere stilarter, kan det være en god ide at beslutte sig for en bestemt stil og holde sig inden for denne, når du køber nyt til dit hjem.

Placering, dvs. hvordan den grundlæggende indretning og dekorationen placeres i boligen og i forhold til hinanden. Udover valg af stilsættende elementer i indretningen betyder placeringen af dem også en del for, hvilken stil, du ønsker at udtrykke. I en minimalistisk stil er det naturligvis først og fremmest vigtigst at benytte så få elementer som muligt i indretningen. Elementerne placeres altid enkeltvis med så meget luft omkring sig som muligt og du skal ikke være bange for bare vægge og flader uden pynt. En mere boheme-agtig stil byder på en blanding af farver, mønstre og indretningseffekter fra forskellige tidsaldre, mens du i en romantisk/landelig stil ofte har mange synlige ting og pyntegenstande placeres tit i små grupper.

Kort sagt – uanset hvilken stil, du vælger i din bolig, så vær konsekvent, både når du køber og placerer elementer. Og husk: En stil bør aldrig være på bekostning af din personlige smag – elsker du det gamle arvestykke fra mormor, kan du naturligvis altid få plads til det uanset stilart…det er det, der skaber den ’personlige stil’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *