LED belysning – sådan sparer du mange penge på sparepærer i boligen

Den belysning som folk i dag er bedst bekendt med i forbindelse med boligindretning er GLS (General Lighting Service) pærer. Disse elpærer er de kendte, standard glødepærer som mange bruger i boligen. Glødepærer brænder helt bogstaveligt og dermed bliver der spildt en masse energi til at danne varme frem for lys. Man siger typisk at en standard GLS pærer bruger 98% af energien til varme og kun de resterende 2% bliver konverteret til lys. Dette er naturligvis ikke optimalt, da glødepærer dermed bruger en masse strøm på at generere varme som kunne være brugt på at generere lys.

GLS pærer har en typisk levetid på omkring 1000 timer. I hele dens levetid leverer den langt mere varme end lys. Dette er dyrt på elregningen og dårligt for miljøet. Lad os lave et lille regnestykke. Hvis vi antager at du hele livet gør udelukkende brug af GLS pærer til belysning af boligen. Vi baserer vores regnestykke på en enkelt GLS pære, som bruges 4 timer pr. dag. Lad os regne med at du i løbet af dit liv skal lave 100 udskiftninger af pæren. Hvis vi regner med 10 kr. pr pære svarer det til 1000 kr. i udgifter til el-pærer. Prisen for at holde disse pærer tændt i 4 timer pr. dag igennem et helt liv overstiger dog langt prisen for elpærene i sig selv. Her er prisen nok i nærheden af 5.000 – 7.000 kr. Og det dækker alene over en enkelt pære. Pga. det store spild der er ved brug af GLS pærer får du altså en elregning der er meget større end hvad den burde være.

GLS glødepærer er altså et økonomisk dårligt valg. Både for dig og for miljøet. Standard glødepærer genererer som nævnt en enorm mængde spildvarme. Derudover kræver det også meget energi at producere elpærer, og eftersom de typisk ikke holder så længe, kræver det en mange udskiftninger af pærer og giver dermed et stort problem for miljøet.

Regeringerne verden over er naturligvis foruroligede over dette, og flere har allerede vedtaget lovgivning for at afvikle produktionen af standard glødelamper, med tidsplaner så korte som 2 til 3 år. Meget snart vil du derfor ikke være i stand til at købe GLS pærer længere.

Lav energi LED pærer

Det første der er vigtigt at vide i forbindelse med boligindretning og belysning i forhold til LED lamper er, at det lys de udsender er retningsbestemt. Dvs. LED lamper har et fokuseret lys, der giver en slags spot-belysning på et enkelt sted. Så de er et glimrende valg for enhver eksisterende belysning, hvor du har et lignende fokuseret lys. Her er der eksempelvis tale om:

  • Halogenspots
  • Lys i walk-in closets
  • Bordlamper
  • Dekorativ belysning
  • Havebelysning

Mange hjem bruger denne type belysning i køkkener, badeværelser, gangarealer og kældre. Overalt hvor der virkelig er brug for et lyst rum.

Et område der for mange skaber forvirring, simpelthen fordi mange slet ikke overvejer det inden de køber belysning til boligen, er “farven”. LED lys kan naturligvis fås i mange spraglede farver, men der findes også mange forskellige hvide farver. Man kan vælge imellem mange forskellige LED-lamper fra en blødere, varmere form for belysning til en skarpere, koldere effekt. Farve-skalaen for lysdioder er målt i Kelvin, og strækker sig fra lige under 2000K som har et gult / orange skær, gennem 4000K som er omtrent neutral og går op derfra til en helt blålig nuance. Farverne beskrives ofte som værende én af “varm hvid”, “hvid” eller “kold hvid”. Som en tommelfingerregel fungerer varmt hvidt LED lys bedst inden døre, da det er tættere på den farve vi er blevet vant til med GLS pærer, og kølig hvidligt lys er et godt valg til udendørs brug, på kontoret eller hvor som helst, hvor du måske ønsker en skarpere belysning, som nærmer sig dagslys.

LED gu10 pærer

De populære LED gu10 pærer kan købes online hos Prolys.dk

1 comments for “LED belysning – sådan sparer du mange penge på sparepærer i boligen

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *