Dagligstuens funktion
Når man skal indrette sin dagligstue bør man først og fremmest have en plan for hvordan stuen skal bruges. Det er vigtigt at bestemme sig for hvilken eller hvilke funktioner dagligstuen skal have i hjemmet, så man kan tage et bevidst valg baseret på rummets funktion. Det svinger meget fra hjem til hjem hvad dagligstuen bliver brugt til. Generelt bliver dagligstuen naturligvis ofte brugt til afslapning og hygge. I hjem med børn har dagligstuen dog ofte en ekstra funktion i form af lege område for børnene. Derudover kan der i mindre boliger være en fidus i at indrette dagligstuen med en lille kontorplads, og på denne måde udnytte rummet mest muligt.
Når man har gjort sig klar hvilken funktion man ønsker at tillægge dagligstuen er det lettere at træffe et valg af møbler, farver, indretning mv. Hvis stuen udelukkende er tænkt som et sted at stresse af og byde gæster på kaffe så er det naturligvis den afslappede atmosfære, de behagelige møbler og æstetikken, der er vigtig at tænke over når man indretter stuen. Hvis stuen er multifunktionel og eksempelvis også skal bruges som et legeværelse for børnene skal der desuden tænkes over de mere praktiske ting for rummet. Her tænkes der eksempelvis på hensyntagen til fri gulvplads så der er plads til legetøj, god belysning, tæpper mv.
Hovedpunkter ved indretning af stuen
Når du har lagt dig fast på en funktion kan du begynde at planlægge indretningen herefter. Herunder er nogle nøglepunkter der er gode at tage med i overvejelserne af boligindretningen.
- Læg dig fast på en farvepalette for stuen, der understøtter stuens funktion og sørg gerne for at den følger den overordnede stil i boligen.
- Sørg for at indrette stuen med flere lyskilder. Det skal være muligt både med belysning til praktiske formål som læsning og belysning der kan skabe en hyggelig atmosfære.
- Dagligstuens funktion/funktioner bør lægger til grund for valg af møbler samt placeringen af disse. Overvej for hvert møbel, som du påtænker at indrette stuen med, om møblet har en funktion der understøtter planen med stuen og placér møblet i henhold til dets funktion.
- Symmetri i indretningen kan være med til at højne æstetikken og indtrykket af rummet.
- Et centralt fokus i stuens indretning som for eksempel et fjernsyn eller en pejs, kan yderligere være med til at skabe en æstetisk og visuelt tiltalende dagligstue.
- Ved korrekt placering af møbler, tæpper og belysning i multifunktionelle rum, kan du med fordel skabe naturlige pladser og miljøer i rummet (eksempelvis til et legeområde).
Gardiner
Vægge og billeder
Ønsker du at udsmykke dagligstuens vægge med kunst og billeder så husk også her at tænke over den overordnede plan med stuen. Farvesammensætningen i billederne skal gerne lægge sig op af farverne i stuen uden dog at skabe en fuldstændig monoton stue. Sætter du flere billeder op kan du med fordel bruge den samme type indramning af alle billeder og vælge billeder, der alle passer sammen i stil og farver.
Farven på væggene kan have stor indflydelse på opfattelsen af rummet. Tænk også over om væggens farve matcher som baggrund til eventuelle billeder du har valgt at hænge op i stuen. Væggene kan med fordel males i forskellige farver, der passer til den overordnede farvepalette, så man skaber fokus på et punkt i stuen. Et eksempel kunne være at male en kant rundt om pejsen for at skabe mere fokus omkring dette område af stuen. Vær varsom med brug af mønstret tapet da det kan skabe en “uro” i rummet. Ønsker man mønstre på væggene anbefales det derfor at vælge nedtonede mønstre.
Belysning i dagligstuen
En god funktionel belysning i stuen er en belysning der understøtter alle stuens tiltænkte funktioner. Generelt er det en god idé med hygge- og stemningsbelysning. Dette kan eksempelvis opnås ved hjælp af standerlamper med elsparepærer af lav watt eller kontakter med mulighed for lysdæmpning. Det er altid at foretrække at have mulighed for at lyse hele stuen op til praktisk brug såsom ved rengøring af stuen.
1 comments for “Indretning af stue – en introduktion”