Det er ikke til at skjule det – de sidste par år har været en regulær solcelle-fest. Resultatet ses tydeligt på de danske hustage hvor solcelle-panelerne har gjort deres indtog. Årsagen har været den attraktive “nettomålerordning”, som fra 2013 afskaffes til fordel for en timebaseret afregning.

Mange kritikere af den nye ordning har frygtet, at de nye regler endegyldigt ville stoppe solcelle-festen, men selv med de nye og lidt strammere regler er det stadig attraktivt at investere i solceller.

Solceller er stadig en god forretning for husejere

De nye regler medfører, at den el du kan nå at forbruge inden for den time hvor den produceres er afgiftsfri. Besparelsen vil dermed være på ca. 2 kr pr. kwh, når du kan nå at bruge den el dit anlæg producerer inden for en time. Med de nye regler vil det ikke længere være muligt at “gemme” overskudsproduktionen i el-nettet fra sommer til vinter, men til gengæld vil overskudsproduktion blive afregnet til en mere fordelagtig pris på 1,30 kr/kwh mod tidligere 60 øre/kwh. Pristillæget ydes i en periode på 10 år, hvorefter du vil få markedsprisen på el.

Der har op til vedtagelsen af de nye regler været stor bekymring for, at de nye regler ville gøre det mindre attraktivt for private husejere at investere i solceller. Det har imidlertid vist sig, at der stadig er god økonomi i at investere i et solcelleanlæg, for de nye regler er stadig meget fordelagtige. Priserne på solcelleanlæg har desuden været faldende hvilket delvist opvejer ulemperne ved de nye regler.

Et solcelleanlæg som bliver opsat i 2013 vil have en tilbagebetalingstid på ca. 10 år, hvorefter det er en ren overskudsforretning i resten af anlægges levetid, som forventes af være mindst 30 år. Med stigende elpriser/afgifter vil tilbagebetalingstiden på anlægget kunne forventes at være endnu kortere.

Køb solcelleanlæg i 2013 og få den højeste afregningspris

Hvis du allerede køber et solcelleanlæg i 2013 vil du kunne sikre dig den høje afregningspris på 1,30 kr/kwh. I årene fremover vil pristillægget falde med 14 øre/kwh hvert år.

Økonomien i et solcelleanlæg vil med de nye regler være sikret af den høje afregningspris på overskudsproduktion, men derudover kan der være stor forskel i økonomien fra anlæg til anlæg, fordi der også er en række andre faktorer som er afgørende for totaløkonomien i et anlæg.

I forbindelse med din investering i solceller bør du derfor overveje følgende:

  • Hvor meget ønsker du at investere i et solcelleanlæg?
  • Hvor mange m2 har du til rådighed på taget?
  • Hvilken taghældning og orientering har din tagflade?
  • Hvad er din forventning til solcelleanlæggets tilbagebetalingstid
  • Hvad er din forventning til indtjening efter solcelleanlæggets er tilbagebetalt?

Det kan være en god idé at få en solcellekonsulent til at lave en individuel beregning af økonomien i dit solcelleprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Min kurv
Din kurv er tom.

Når du lægger varer i kurven, kan du se dem her.