En effektiv drift af varmeanlægget kræver en ekspansionsbeholder

God opvarmning og vandforsyning i hjemmet er især vigtig i de kolde vintermåneder hvor der er behov for ekstra varme og komfort. Det er her at en ekspansionsbeholder til vandforsyningen spiller en vigtig rolle. Derfor skal man sikre sig at den fungerer optimalt.

De forskellige typer af ekspansionsbeholdere

Ekspansionsbeholdere til forsyning og opvarmning af vand er kendetegnet ved to grundlæggende typer, nemlig åben og lukkede ekspansionsbeholder

Åben ekspansionsbeholder

En åben ekspansionsbeholder til optagelse af anlægsvandets udvidelse har direkte adgang til atmosfæren. En åben ekspansion er oftest upraktisk, da det kan være ret svært at anbringe beholderen over anlæggets højeste punkt. Dette er især besværligt ved solvarmeanlæg, hvor beholderen skal placeres over solfangerne. En anden ulempe er at den er åben og dermed medfører den fordampning, så man er nødt til jævnligt at fylde frisk vand i anlægget. Det medfører at der kan opstå rustdannelse i radiatorer etc. På grund af ilten i det friske vand.

Lukkede ekspansionsbeholder

Denne type er en trykbeholder med luftpude, hvor forbindelsen til atmosfæren sker gennem en eller flere sikkerhedsventiler. Trykekspansionsbeholderen er derfor et godt alternativ til den åbne beholder. Når du har den rigtige størrelse til anlægget, så kan du sikre dig at trykket altid er på et passende niveau og at der ikke løber væske ud. Du slipper endda også for at påfylde ny væske som er tilfældet med den åbne ekspansion.

Hvilken størrelse skal du vælge?

Tommelfingerreglen er at beholderens størrelse typisk skal være 10% af det samlede anlægsvolumen.
Vær opmærksom på følgende før du installerer en ekspansionsbeholder i hjemmet. Når du udvælger en ekspansionsbeholder, bør du sikre dig et certifikat for kvalitet, og gerne også, et sikkerhedscertifikat. Således kan du være sikker på at den er pålidelig og funktionel. Et godt eksempel på en til lukkede varme- og køleanlæg er Flamco ekspansionsbeholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *