Hele verden elsker skandinavisk design – her er 5 stensikre kendetegn på, at du har ramt den populære stil

Dansk designStil og design udvikler sig på baggrund af mange forskellige faktorer. Det skandinaviske design er en god blanding af efterkrigstidens opbrud med det ekstravagante, et ønske om simple og funktionelle produkter og et look, der spiller sammen med det grålige klima. Faktisk er historien bag nordens eftertragtede stil meget spændende.

Vi er mange, der forsøger at indrette os, så det emmer af skandinavisk stil – men hvad er egentlig de vigtigste kendetegn? Og hvorfor?

Herunder giver vi dig listen over de 5 mest essentielle karaktertræk ved dansk og skandinavisk design.

#1: Lyse farver

Mange moderne danske hjem er indrettet i lyse farver. Godt nok er de kridhvide og højglanspolerede køkkeners storhedstid fordi, men hvid, lysegrå og andre helt lyse pastelfarver er stadig et hit.

Valget af de lyse farver hænger sammen med, at vi har så mange mørke timer heroppe nordpå. Når vi er indenfor, skal væggenes og møblernes farve helst gøre deres bedste for at lyse lidt op i den mørke tid.

#2: Gulvtæpper er no-go

Hvis du ser tv med en britisk afsender, vil du opdage, at tykke væg-til-væg-tæpper er standarden. En skandinavisk afsender ville aldrig have beklædt hjemmets gulve med uld. Det kan måske virke lidt mærkeligt, når du den mørke tid også er ret så kold. Men skandinaver er så glade for træ og rene linjer, at vi foretrækker trægulve.

Dem pynter vi så med fåreskind eller mindre tæpper for at bryde den bare overflade.

#3: Minimalistiske accessories

Krummelurer, mønstre og detaljer i massevis – nej tak. For det ødelægger det rene udtryk. Og minimalismen er en af de mest populære træk ved den skandinaviske til.

En sydeuropæisk mama ville næppe vælge et maleri eller en plakat dekoreret med intet andet end et komma og en streg. Men de nordiske vægdekorationer er, ligesom vores øvrige indretning, kendetegner ved et fravær af ting. Derfor vælger vi også nøje vores dekorationer, fordi hver enkelt nips får meget opmærksomhed.

#4: Lette – eller slet ingen – gardiner

Det har naturligvis også at gøre med vores mørke breddegrad. Moderne nordiske huse og bygninger er designet med mange vinduer og, hvis muligt, enorme vinduespartier. Vi vil så gerne have mest muligt ud af det lys, vi får.

Derfor giver det heller ingen mening at dække vinduerne med tunge dybblå eller bordeaux velourgardiner.

#5: Funktionalitet, hygge og samvær

Der var engang, hvor skandinaviske hjem var ret små. Her var ikke plads til store armbevægelser eller prægtige møblementer. Derfor skulle det, der var, være funktionelt.

Det gør sig stadig gældende i dag, selvom vores hjem er vokset i størrelse. Vi går meget op i, at ting ikke bare er ting – de skal tjene et formål. Ofte er det formål at bringe os tættere sammen. Derfor er eksempelvis en bænk i køkkenet ikke bare til pynt. Den er til ungerne, så de kan være med, mens far og mor laver mad. I det hele taget er funktionaliteten lige så vigtig som udseendet.

Hvis stolen ikke er behagelig at sidde i, eller hvis bordet ikke fungerer i arbejdssammenhæng – ja, så vil vi ikke have det.

Tilsammen gør alle disse karakteristika vores stil populær i USA såvel som i Asien. Producenter forsøger at efterligne den unikke kombination af rene linjer, skønhed og funktionalitet, som vi er mestre i.

Hvad med dig? Et dit hjem klar til en dobbeltside i et skandinavisk boligmagasin?

Hvis ikke, er der nok inspiration at hente rundtomkring hos danske designere og forhandlere. Og det behøver ikke engang at være særlig dyrt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *