Vælg den rigtige madras til soveværelset

Den rigtige madras kan have stor betydning for dit helbred.

Vi vil her komme med to hurtige argumenter for hvorfor du skal genoverveje hvilken madras du skal have til dit soveværelse.

 

  1. For det første vil den rigtige madras passe til både ryg og nakke, så du ikke vågner op med smerte i hele kroppen.
  2. For det andet vil den rigtige madras hjælpe dig til en bedre nats søvn, som kan gøre hele din dag bedre.

Madrassen må ikke være for hård

Du skal passe på ikke at ligge alt for hårdt på en madras – Det er en gammel skrøne, som man ikke er kommet over. Det har også resulteret i at mange lægger for hårdt og sover dårligt om natten.

Madrasser er ligesom mennesker som bekendt ikke ens. For at undgå at gøre et fejlkøb, er det derfor vigtigt, at sikre sig, at madrassen kan byttes hvis det viser sig, at den slet ikke passer til dig.

 

Du skal også sikre dig en god garanti på din madras – som et eksempel skal en god springmadras have 15 års fjedre-garanti.

Moderne seng

Der findes mange slags madrasser på markedet

Ja, ligesom alt andet findes der en masse forskellige varianter af madrasser.

Herunder er listet nogle forskellige typer:

 

Madras med memory skum

En madras med memory-skum tilpasser sig din krop, eller man kan sige, at madrassen tager form efter dig. Madrasser med memory-skum er blevet meget populære, fordi man ligger utroligt blødt og behageligt. Ulempen ved denne type madrasser er dog også, at det godt kan være lidt svært at vende sig, fordi man synker lidt ned i madrassen. Madrasser med memory-skum er rigtig gode til elevationssenge, fordi de er bøjelige.

 

Boxmadras

En boksmadras kan fåes i mange forskellige kvaliteter lige fra nogle få hundrede kroner og op til flere tusinde kroner. Boxmadrassen består af en fast ramme i træ hvor fjedrene er monteret i. Øverst ligges typisk en top-madras der også kan fåes i mange forskellige kvaliteter og tykkelser. En boksmadras står typisk på træmeder eller ben af træ eller metal, der er skruet op i trærammen.

Springmadras

En springmadras anvendes i en traditionel seng, hvor springmadrassen ligges i. Den består af fjedre i flere lag og ofte anvendes der ligesom ved en boxmadras en top-madras øverst for at give bedre liggekomfort. Prismæssigt ligger en springmadras og en boxmadras tæt op af hinanden, men der sælges uden tvivl langt flere boxmadrasser end springmadrasser idag.

 

Vandseng

En vandseng minder lidt om en madras med memory-skum. Vandet følger nemlig den facon som kroppen har når man lægger sig ned, hvilket giver en ensartet støtte og god støtte. Vandsenge blver dog ikke brugt ret meget længere. Det kan der være flere grunde til. En vendseng kræver opvarmning af vandet, hvilket kan være dyrt i strøm. Der har også været ubehagelige eksempler på at vandsenge er punkteret med vandskade til følge. Alt i alt må man vist sige at det er lidt kitsch med en vandseng, men der er sikkert stadig nogle der har en.

Det positive ven en vandseng er at regulere vandets mængde i madrassen således at den bliver tilpasset netop forbrugernes behov. For at give en ekstra bonus med en vandmadras, kan du styre hvor varmt vandet skal være. Det er slut med kolde vintre.

 

Futon madras

Når det kommer til madrasser er japanerne heller ikke uden evne. De såkaldte Futon madrasser er lavet af kartede bomulds-fibre som er syet ind i et bomuldsbetræk.

Her finder du en guide til at vælge den rigtige madres, klik her

Over bomulden kan du få et lag latex eller skum over.

En Futon bruges typisk i en værelse, hvor der er et ønske om, at sengen også skal kunne fungere som sofa om dagen.

Madrasser til mennesker der er i risiko for at udvikle tryksår

Ud over de nævnte typer af madrasser findes der også forskellige typer af specialmadrasser til mennesker der på grund af immobilitet eller sygdom er i risiko for at udvikle tryksår. Ved behov for en særlig trykaflastende madras vil en madras med memory-skum ofte være god. Hvis denne type madras ikke løser opgaven tilstrækkeligt godt, findes der specialmadrasser , der anvender luft, der ved hjælp af en pumpe pustes ind i forskelige kamre i madrassen. Fordelen ved dette er, at madrasser derved automatisk kan sikre at der aldrig kommer for meget tryk på et bestemt sted på kroppen. Ulempen ved denne type af madrasser er at de som regel er ubetaleligt dyre og de anvendes derfor mest indenfor sundhedssektoren, hvor de bliver bevilget til den enkelte ud fra en sundhedsfaglig vurdering.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *